Evlendirme Memurunun Ret Kararına Karşı İtiraz Davası

Evlilik Başvurusu Nereye Yapılır?

Evlilik başvurusunun nasıl ve nereye yapılacağı ile ilgili usul ve esaslar Türk Medeni Kanunumuzun 134. ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre; birbiriyle evlenmek isteyen erkek ve kadın, içlerinden birinin yerleşim yerindeki evlendirme memurluğuna birlikte başvurarak evlilik süreçlerini başlatırlar. Belediyesi olan yerleşim yerlerinde evlendirme işleri belediyelerin bu konuyla ilgili yetkili birimleri tarafından yerine getirilir. Belediyesi olmayan köylerde ise evlendirme işlerinde yetkili kurum muhtarlıklardır.  

Gerek evlendirme memurunun ret kararına karşı itiraz davası gerekse aile hukukunun diğer alanlarıyla ilgili tüm sorularınızı Bursa Avukat ve Bursa Aile Hukuku Avukatı Av. İrfan Şengül’e sorabilirsiniz.

Evlilik Başvurusunda Hangi Belgeler İstenir?

Evlilik başvurusu yapılırken çiftlerden bir kısım belgeler istenmektedir. Erkek ve kadından her biri bu belgeleri sunmak zorundadır. Bu belgeleri şunlardır:

  1. Nüfus cüzdanı ve nüfus kayıt örneği,
  2. Daha önce bir evlilik olmuş ancak sona ermiş ise buna ilişkin belge,
  3. Evlenmek isteyen kişi yada kişiler küçük veya kısıtlı ise ayrıca yasal temsilcisinin imzası onaylanmış yazılı izin belgesi,
  4. Evlenmeye engel hastalığının bulunmadığını gösteren sağlık raporu.

Yukarıdaki belgelerle birlikte çiftler evlenme başvurularını yaparlar. Bundan sonra evlendirme memuru, evlenme başvurusunu ve buna eklenmesi gereken belgeleri inceler. Başvuruda bir noksanlık görürse bunu tamamlar veya tamamlattırır. Başvurunun usulüne uygun olarak yapılmadığı veya evleneceklerden birinin evlenmeye ehil olmadığı ya da evlenmeye yasal bir engel bulunduğu anlaşılırsa, evlenme başvurusu reddolunur ve durum evleneceklere yazıyla hemen bildirilir.

Evlendirme Memurunun Ret Kararına Karşı İtiraz Davası Nedir?

Evlenme başvurusu reddedilen kişilerin bu karara karşı itiraz etme hakları vardır. İşte bu şekilde, evlilik başvurusunun reddi kararının kaldırılması talebiyle açılan davalara uygulamada evlendirme memurunun ret kararına karşı itiraz davası denir. Bu dava, evrak üzerinde incelenip kesin olarak karara bağlanır. Bu nedenle mahkemenin vereceği kararı karşı herhangi bir şekilde istinaf veya temyiz kanun yoluna müracaat etmek mümkün değildir.

Ancak, yukarıdaki durumun bir istisnası vardır. Eğer evlilik başvurusu, eşlerden birinin evlenme sırasında evli olması, eşlerden birinin evlenme sırasında sürekli bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun olması, eşlerden birinde evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı olması, eşler arasında evlenmeye engel olacak derecede hısımlığın olması iddiasıyla reddedilmiş ise; bu red kararına karşı açılan davalar, kanun yolları açık olmak üzere basit yargılama usulüyle görülür.

 Evlendirme Memurunun Ret Kararına Karşı İtiraz Davası Nerede Açılır?

Normalde bu dava bir çekişmesiz yargı işidir ve genel kurala göre çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi olmasına rağmen burada özel bir durum söz konusudur. 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun’un 4 üncü maddesine göre; TMK.nun üçüncü kısmı ( vesayet ) hariç olmak üzere ikinci kitabı ile Türk Medeni Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanuna ( 4722 sayılı kanun ) göre aile hukukundan doğan dava ve işlerde aile mahkemeleri görevlidir. Bu nedenle Evlendirme Memurunun Ret Kararına Karşı İtiraz Davasında da görevli mahkeme davacının yerleşim yerindeki Aile Mahkemesi olacaktır.

Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Aile Hukuku Avukatı Av.İrfan Şengül’e evlendirme memurunun ret kararına karşı itiraz davalarından kaynaklanan tüm sorularınızı yöneltmek için info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Evlendirme Memurunun Ret Kararına Karşı İtiraz Davası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön
×
Tasarım: Bursa Web Tasarım