İddet (Bekleme) Müddeti Nedir?
Bir evlilik, herhangi bir nedenle sona erdiğinde erkek taraf istediği zaman yeniden evlenebilecekken; kadının tekrar evlenmesi için belli bir sürenin geçmesi gerekir. Türk Medeni Kanunu’nun 132. maddesine göre bu süre, evliliğin sona ermesinden itibaren üç yüz gündür. Bu şekilde bir süre beklenmesinin amacı, hamilelik durumunda doğacak çocuğun soybağının belirlenmesidir. Bu nedenle biten bir evlilikten sonra kadının tekrar evlenebilmesi için geçmesi gereken süreye eski tabirle iddet müddeti, yeni tabirle ise bekleme süresi denir.
Gerek evliliğin sonra ermesinin ardından kadının bekleme süresinin kaldırılması gerekse aile hukukunun diğer alanlarıyla ilgili tüm sorularınızı Bursa Avukat ve Bursa Aile Hukuku Avukatı Av. İrfan Şengül’e sorabilirsiniz.
Bekleme Süresinin Kaldırılması Davası Nedir?
Yukarıda açıklandığı üzere sona eren bir evlilikten sonra kadının yeniden evlenebilmesi için üç yüz gün geçmesi gerektiğini belirtmiştik. Ancak bazı durumlarda kadın bu süreyi beklemek istemezse mahkemeye başvurarak bahse konu bekleme süresinin kaldırılmasını talep edebilir. Bu taleple açılacak davalara ise uygulamada bekleme süresinin kaldırılması davası denir.
Bekleme Süresinin Kaldırılması Davasının Şartları Nelerdir?
Biten bir evliliğin ardından kadının hemen evlenemeyip üç yüz gün beklemesi gerektiğine dair getirilen kuraldan maksadın sona eren evlilikten bir çocuğun doğup doğmayacağını görmek olduğunu ifade etmiştik. Eğer bu süre içinde bir çocuk doğarsa çocuğun babası, sona eren evlilikteki koca olacaktır. Bekleme süresi içinde doğum olması halinde ise maksat hasıl olacağı için artık üç yüz günün tamamlanmasına gerek kalmayacak ve kadın isterse doğumdan sonra yeniden evlenebilecektir.
Peki bir evlilik sona ermiş, kadın yeni bir evlilik yapmak istiyor ve ortada da bir gebelik durumu yoksa kadın yine de üç yüz gün beklemek zorunda mıdır? İşte bu tarz durumlarda kadının mahkemeye başvurarak bekleme süresinin kaldırılmasını talep etme hakkı vardır. Bu davada amaç ortada bir gebelik durumu olmadığını bu nedenle beklemenin de bir anlamı olmadığını göstermektir. Bu nedenle dava dilekçesine mutlaka kesin hamilelik testi sonuçları ve gebeliğin olmadığına dair doktor raporu eklenmelidir.
Mahkeme, dosyada sunulan belgeleri ve kanıtları titizlikle değerlendirir ve eğer kadının bekleme süresinin kaldırılma talebinin hukuki ve tıbbi açıdan makul olduğuna kanaat getirirse, bekleme süresinin kaldırılması yönünde karar verir. Bu kararın kesinleşmesiyle birlikte kadın, iddet süresini beklemeksizin yeni bir evlilik yapma özgürlüğüne sahip olur. Ancak, eğer dava reddedilirse, yeniden evlenmek için kadın iddet süresini tamamlamak zorunda kalır.
Bekleme Süresinin Kaldırılması Davası Nerede Açılır?
Bekleme süresinin kaldırılması davalarında görevli mahkeme aile mahkemelerdir. Yetkili mahkeme ise kadının ikametgahının olduğu yer mahkemesidir. Dolayısıyla bu dava kadının yerleşim yerindeki aiile mahkemesinde açılacaktır.
Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Aile Hukuku Avukatı Av.İrfan Şengül’e bekleme süresinin kaldırılması davalarından kaynaklanan tüm sorularınızı yöneltmek için info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.