Evliliğin İptali Nedir?
Evliliğin iptali ile boşanma birbirinden farklı konulardır. Toplumumuzda evliliğin iptali genelde pek bilinmemekte ve sona eren her evlilik boşanma gibi zannedilmektedir. Oysa ki hüküm ve sonuçları açısından oldukça farklı olan bu ayrımı iyi anlamak ilgililer açısından son derece önemlidir. Bu nedenle bu tarz konularda alanında uzman bir avukattan destek almak çok faydalıdır. Gerek evliliğin iptali gerekse de aile hukukunun diğer alanlarıyla ilgili tüm sorularınızı Bursa Avukat ve Bursa Aile Hukuku Avukatı Av. İrfan Şengül’e sorabilirsiniz.
Evliliğin iptali davası, Medeni kanunda sayılan bazı durumların varlığı halinde ilgililerin kağıt üstünde geçerli görünen evliliğin iptal edilmesi talebiyle açtıkları davadır. Evliliğin iptali davasında, evlilik sözleşmesinin usulüne uygun yapılmadığı gerekçesiyle evliliğin geçersiz olduğunu ileri sürülürken; boşanma davasında ise, geçerli bir evliliğin taraflar arasındaki sorunlar nedeniyle sonlandırılmasını hedeflenmektedir.
Evliliğin Geçersizliği ve İptali Sebepleri Nelerdir?
Evlilik, resmi bir memur önünde yapılmış olsa bile, bazı durumlarda bu evliliğin geçerlilik nedenleri sorgulanabilmektedir. İşte evliliğin iptali davası, bu durumları ortaya koymak ve yargıya taşımak amacıyla açılır. Medeni kanunumuzda bir evliliğin geçersiz olduğu iki farklı tür iptal sebebine bağlanmıştır. Bu sebepler; mutlak butlan nedenleri ve nispi butlan nedenleridir. Bu durumları maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:
- Mutlak Butlanla Geçersizlik Nedenleri (TMK md.145):
- Eşlerden birinin evlenme sırasında evli olması,
- Eşlerden birinin evlenme sırasında sürekli ayırt etme gücünden yoksun olması,
- Eşlerden birinde evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığının varlığı,
- Eşler arasında evlenmeye engel olacak derecede hısımlık (akrabalık) bulunmasıdır.
- Nispi Butlanla Geçersizlik Nedenleri (TMK md. 148-151):
- Ayırt etme gücünden geçici yoksunluk,
- Hata (Yanılma),
- Hile (Aldatma),
- İkrah (Korkutma).
Evliliğin İptali Davasını Kimler Açabilir?
Evliliğin iptali davası, mutlak butlan sebeplerinin varlığı durumunda cumhuriyet savcısı, ilgililer ve eşler tarafından açılabilir. Nispi butlan durumunda ise sadece eşler ve bazı durumlarda yasal temsilciler tarafından dava açılabilir. Tarafların avukat aracılığıyla da davayı başlatabilme imkânı bulunmaktadır.
Evliliğin İptali Davası Açma Süresi Ne Kadardır?
Mutlak butlan sebepleriyle evliliğin iptali durumunda hak düşürücü bir süre bulunmamakla birlikte, nispi butlan sebeplerine dayanarak açılan davada süre önemlidir. Nisbi butlan davasında İptal sebebinin öğrenildiği veya korkunun etkisinin ortadan kalktığı tarihten itibaren altı ay içinde nispi butlan davası açılmalıdır. Bu süre, evlenmenin üzerinden beş yıl geçtiğinde düşer.
Evliliğin iptali davası, hukuki bir sürecin başlangıcını ifade eder ve bu süreçte tarafların hakları ve sorumlulukları titizlikle ele alınır. Mahkeme, dava konusu sebepleri değerlendirir ve adil bir karar verir. Geçersiz evlilik durumlarında, tarafların haklarını korumak ve adil bir sonuç almak için profesyonel bir hukuki destek almak önemlidir. Bu bağlamda Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Aile Hukuku Avukatı Av.İrfan Şengül’e evliliğin iptali davalarından kaynaklanan tüm sorularınızı yöneltmek için info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.