SGK Tarafından Karşılanmayan İlaçların Ücretleri İçin Açılacak Davalar

Sağlık hizmetlerine erişim hakkı, her bireyin temel insan hakkıdır ve bu hakkın korunması, sosyal güvenlik kurumlarının sorumluluğundadır. Ancak, bazı durumlarda, sosyal güvenlik kurumları tarafından belirli ilaçların karşılanmaması veya kapsam dışında bırakılması, hastaların mağduriyetine neden olabilmektedir. Bu durumda, hastaların, sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmayan ilaçların ücretlerini alabilmek için hukuki yollara başvurma hakları bulunmaktadır. Bu makalede, özellikle kanser hastalığının tedavisinde kullanılan fakat sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmayan ilaçların ücretlerinin alınması için açılacak davaları ele alacağız.

Bursa Avukat ve Bursa Sağlık Hukuku Avukatı olarak genel anlamda Sağlık Hukukunun konusuna giren tüm alanlarda, özel anlamda ise SGK Tarafından Karşılanmayan İlaçların Ücretleri İçin Açılacak Davalar konusundaki tüm sorularınızı Bursa Sağlık Hukuku Avukatı  Av. İrfan Şengül’e sorabilirsiniz.

SGK Tarafından Karşılanmayan İlaçlar Nelerdir?

Kanser hastalığı ve çeşitleri yaşadığımız yüzyılın en ciddi sağlık sorunlarından birisidir. Kanserin çok fazla yaygınlaşması bu alanda yapılan çalışmaların artırmış ve tıbbi gelişmeler ışığında yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Bu noktada artık kanser hastalarında geleneksel tedavi yöntemi olarak kabul edilen kemoterapi ve radyoterapi yöntemlerinden sonra yeni ve etkili yöntemler olarak immünoterapi ve akıllı ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Ancak bu tarz yeni nesil ilaçların bazıları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmamaktadır. SGK tarafından karşılanmayan ilaçlara Altuzan, Opdivo, Keytruda, Tecentriq, Herceptin, Mabthera isimli ilaçları örnek olarak gösterebiliriz.

İlaç Davası Nedir?

Kanser hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçların SGK tarafından karşılanmaması durumunda muadili olmayan ve hastanın tedavisi için zorunlu olan ilaçların temini ve ilaç bedellerinin SGK kapsamında karşılanabilmesi için dava açılması gerekmektedir. İşte bu şekilde SGK tarafından karşılanmayan ilaç bedellerinin karşılanması için açılan bu davalara ilaç davaları denilmektedir.

SGK’nın Karşılamadığı İlaçlar İçin İdari Başvuru Süreci

SGK tarafından karşılanmayan kanser ilaçlarının ücreti için öncelikle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na endikasyon dışı ilaç kullanım başvurusu yapılmalıdır. Endikasyon dışı ilaç kullanım onayı zorunlu bir yol olmasa da açılacak davalarında ihtiyati tedbir alabilmek için hastalara kolaylık sağlamaktadır. Bu başvurunun ardından ikinci ve zorunlu olarak SGK’ya başvuru yapılması gerekmektedir. SGK’ya yapılacak başvuru, ilaç için açılacak davadan önce yapılması gereken zorunlu bir başvurudur. Bu başvuruda; başvuru gününe kadar ilaç için ödenen bedeller ve tedavi devam ettiği sürece ödenmesi gerekecek olan bedellerin karşılanması talep edilmelidir. Kanser ilacı SGK başvurusu, başvurucunun yerleşim yerinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğüne yapılmalıdır. İlacın ücreti ödenmesi gereken ilaç listesinde yer almaması veya kanser türünün Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) belirtilen tanılardan olmaması gibi gerekçelerle yapılan başvuru genellikle reddedilmektedir. Başvuru reddedildikten sonra ise ret kararının iptali ve kanser ilaç bedellerinin Kurum tarafından karşılanması için SGK’ya karşı dava açılması gerekmektedir.

SGK’nın Karşılamadığı İlaçlar İçin Dava Süreci

SGK’ya kanser ilaç bedelinin karşılanması talebi ile yapılan başvurunun reddedilmesine müteakip ilgili işlemin iptali, ödenen bedelin iadesi ve sonraki ilaç bedellerinin karşılanması amacıyla iş mahkemelerinde ve idare mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir. SGK tarafından karşılanmayan kanser ilaçlarının bedellerinin iadesi için açılacak davaların ihtiyati tedbir talepli açılması önem taşımaktadır. İhtiyati tedbir talebinin mahkemece uygun bulunması veya davanın kabul edilmesi halinde hastanın kendisinin ödediği ilaçların bedelinin kendisine ödenmesi SGK’dan istenir.

İlaç Davalarında Görevli Mahkeme Neresidir?

SGK kanser ilacı davasında görevli mahkeme hastaya göre değişmektedir. Eğer hasta, memur veya emekli sandığına bağlı ise ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve GSS Kanunu’nun yürürlük tarihi olan 01.10.2008’den önce memuriyete başlamış ise görevli mahkeme idare mahkemesidir. Diğer hallerde ise görevli mahkeme iş mahkemeleridir. Yani eğer hasta memur değilse veya memur olsa bile 01.10.2008’den sonra memuriyete başlamış ise görevli mahkeme iş mahkemeleridir.

İlaç davası konusu özellikle dava öncesi yapılacak başvurular ve dava dilekçesinin tam ve düzgün hazırlanması açısından oldukça detaylı bir konudur. Dolayısıyla bu konuda uzman bir  avukattan danışmanlık almak faydalı olacaktır. Bu bağlamda konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Sağlık Hukuku Avukatı ve Bursa İlaç Davası Avukatı Av.İrfan Şengül’einfo@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 

 

SGK Tarafından Karşılanmayan İlaçların Ücretleri İçin Açılacak Davalar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön
×
Tasarım: Bursa Web Tasarım