Reddi Miras Nedir, Nasıl Yapılır?

Bir yakınımızdan bize miras kalması halinde toplumumuzda “ölüm hak miras helal” şeklinde ifade edilen özlü bir söz vardır. Bu deyiş ile murise, kendisine kalan malı gönül rahatlığı ile harcayabileceği vurgulanır. Ancak kimi zaman kalan miras beraberinde ciddi borçlar da getirebilmektedir. Zira miras hukukunda külli halefiyet sistemi geçerlidir. Yani müteveffanın mal varlığı ve borçları bir bütün halinde mirasçılara geçmektedir. Dolayısı ile mirasçılar artık miras bırakanın borçlarından da sorumlu olmaktadırlar. Kendisine miras kalan kişinin bu durumu öğrenmesinden itibaren üç ay içinde mirası reddetme hakkı vardır. Nasıl ki miras intikal ederken bir bütün olarak intikal ediyorsa, reddedilirken de bir bütün olarak reddedilecektir. Yani sadece mal varlıklarını kabul edeyim, borçları reddedeyim şeklinde bir yaklaşım mümkün değildir. Bu bilgiler ışığında mirasın reddini “miras bırakanın vefat etmesi üzerine, mirasçılardan birinin veya birkaçının yahut hepsinin miras bırakandan geriye kalan mal varlığı, hak ve alacaklar ile  tüm borçları belirli usuli şartlar dahilinde reddetmesi” şeklinde tanımlayabiliriz.

Bursa Avukat ve Bursa Miras Avukatı olarak genel anlamda Miras Hukukunun konusuna giren tüm alanlarda, özel anlamda ise Reddi Miras konusundaki tüm sorularınızı Bursa Miras Hukuku Avukatı  Av. İrfan Şengül’e sorabilirsiniz.

Reddi Mirasın Şartları Nelerdir?

Mirasın reddedilmesi için en önemli şart süre şartıdır.  Türk Medeni Kanununun 606. maddesindeki düzenlemeye göre mirasın reddi 3 aylık hak düşürücü süre içinde yapılmalıdır. Bahse konu üç aylık süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe miras bırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için miras bırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.

Mirasın reddi talebiyle açılacak davalarda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi, yetkili sulh hukuk mahkemesi ise miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesidir.

TMK’nın 609/2 maddesinde “Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir” denilmek suretiyle açıklanan ret beyanına herhangi bir şart konulamayacağı hüküm altına alınmıştır. Örneğin ‘’Mirası sevgilim X’e kalması şartıyla reddediyorum’’ şeklindeki ret açıklaması şarta bağlı olduğu için geçersizdir. Ancak mirasın ¼ ünü reddediyorum gibi bir açıklama şarta bağlı olmadığı için geçerli bir ret beyanıdır. Şarta bağlı mirası reddetmenin bir tek istinası bulunmaktadır. Mirasçılar mirası sonradan gelen mirasçılar yararına ret edebilirler.

Reddi Mirasın Sonuçları

TMK md. 611 gereğince yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer. Mirası reddeden atanmış mirasçının payı ise, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufundan arzusunun başka türlü olduğu anlaşılmadıkça, miras bırakanın en yakın yasal mirasçılarına kalır. TMK md. 612 uyarınca mirasın birinci derecedeki mirasçıların tamamı tarafından reddi halinde miras ikinci derecedeki mirasçılara geçmez, bu durumda miras, sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edilir.

Reddi Mirastan Dönülebilir mi?

Kural olarak reddi miras yapıldıktan sonra bu karardan dönmek mümkün değildir. Ancak yanılma, aldatma, hile veya tehdit sonucu mirasçı ret beyanından bulunmuş olması veya işlemin tüm mirasçılar tarafından onaylanması gerekmektedir.

Bu gibi hallerde mirasın reddi beyanının iptali için dava açabilecektir. Yargıtay 14. HD 2017/4915 E. 2018/1179 K. Sayılı 19.02.2018 tarihli kararında “Mirasın kayıtsız ve şartsız reddine ilişkin beyan sulh hukuk mahkemesine ulaştıktan sonra bu beyandan tek taraflı olarak dönülemez. Mirasın gerçek reddi beyanı mahkemeye ulaştıktan sonra ret beyanından, ancak mirasçıların tamamının muvafakatiyle veya açılacak olan reddin iptali davasının kabulü halinde dönülebilir” demek suretiyle ret beyanının iptal edilebilmesi için tüm mirasçıların onayının alınmasını şart koşmuştur. Diğer tüm mirasçıların onayı alınmadan ret beyanı iptal edilmez.

Reddi miras konusu özellikle süresi ve sonuçları açısından oldukça önemli bir konudur. Bu nedenle reddi miras yapmayı düşünen bir kişinin öncesinde alananında uzman bir miras avukatından hukuki danışmanlık alması faydalı olacaktır. Bu bağlamda konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Miras Hukuku Avukatı Av.İrfan Şengül’e,  info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Reddi Miras Nedir, Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön
×
Tasarım: Bursa Web Tasarım