Genel Olarak
Miras hukukunda külli halefiyet sistemi geçerlidir. Yani müteveffanın mal varlığı ve borçları bir bütün halinde mirasçılara geçmektedir. Dolayısıyla mirasçılar artık miras bırakanın borçlarından da sorumlu olmaktadır. Kimi zaman müteveffanın borçları, malvarlığının ve alacaklarının toplamından daha fazla olabilmekte ve kalan miras, mirasçılara ciddi anlamda yük getirebilmektedir. İşte bu tarz durumlarda mirasçılar için mirası reddetme imkanı vardır.
Bursa Avukat ve Bursa Miras Avukatı olarak reddi miras davası ile ilgili tüm sorularınız için uzman avukat kadromuzdan hukuki destek alabileceğinizi belirtmek isteriz.
Reddi Miras Nedir?
Reddi miras, miras bırakanın borçları veya mali yükümlülükleri nedeniyle mirası kabul etmek istemeyen mirasçılar için önemli bir hukuki araçtır. Reddi miras durumunda, mirasçı, miras bırakanın varlıklarını ve haklarını kabul etmek yerine, bu mirası reddederek, miras bırakanın borçlarından sorumlu olmaktan kaçınır. Bu durumda, müteveffanın borçları, yükümlülükleri veya diğer mali sorumlulukları mirası reddeden kişiye geçmez. Dolayısıyla mirası kabul etmek istemeyen mirasçı reddi miras davası açmalıdır.
Reddi Mirasın Süresi Nedir?
Mirasın reddedilmesi için en önemli şart süre şartıdır. Türk Medeni Kanununun 606. maddesindeki düzenlemeye göre mirasın reddi 3 aylık hak düşürücü süre içinde yapılmalıdır. Bahse konu üç aylık süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe miras bırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için miras bırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.
Şarta Bağlı Reddi Miras Yapılabilir mi?
TMK’nın 609/2 maddesinde “Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir” denilmek suretiyle açıklanan ret beyanına herhangi bir şart konulamayacağı hüküm altına alınmıştır. Örneğin ‘’Mirası sevgilim X’e kalması şartıyla reddediyorum’’ şeklindeki ret açıklaması şarta bağlı olduğu için geçersizdir. Ancak mirasın ¼ ünü reddediyorum gibi bir açıklama şarta bağlı olmadığı için geçerli bir ret beyanıdır. Şarta bağlı mirası reddetmenin bir tek istinası bulunmaktadır. Mirasçılar mirası sonradan gelen mirasçılar yararına reddedebilirler.
Reddi Mirasın Sonuçları Nelerdir?
TMK md. 611 gereğince yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer. Mirası reddeden atanmış mirasçının payı ise, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufundan arzusunun başka türlü olduğu anlaşılmadıkça, miras bırakanın en yakın yasal mirasçılarına kalır. TMK md. 612 uyarınca mirasın birinci derecedeki mirasçıların tamamı tarafından reddi halinde miras ikinci derecedeki mirasçılara geçmez, bu durumda miras, sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edilir.
Reddi Mirastan Dönülebilir mi?
Kural olarak reddi miras yapıldıktan sonra bu karardan dönmek mümkün değildir. Ancak yanılma, aldatma, hile veya tehdit sonucu mirasçı ret beyanından bulunmuş olması veya işlemin tüm mirasçılar tarafından onaylanması gerekmektedir.
Bu gibi hallerde mirasın reddi beyanının iptali için dava açabilecektir. Yargıtay 14. HD 2017/4915 E. 2018/1179 K. Sayılı 19.02.2018 tarihli kararında “Mirasın kayıtsız ve şartsız reddine ilişkin beyan sulh hukuk mahkemesine ulaştıktan sonra bu beyandan tek taraflı olarak dönülemez. Mirasın gerçek reddi beyanı mahkemeye ulaştıktan sonra ret beyanından, ancak mirasçıların tamamının muvafakatiyle veya açılacak olan reddin iptali davasının kabulü halinde dönülebilir” demek suretiyle ret beyanının iptal edilebilmesi için tüm mirasçıların onayının alınmasını şart koşmuştur. Diğer tüm mirasçıların onayı alınmadan ret beyanı iptal edilmez.
Reddi Miras Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?
Mirasın reddi talebiyle açılacak davalarda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi, yetkili sulh hukuk mahkemesi ise miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesidir.
Reddi miras davası oldukça teknik bir dava olup bu işlemlerde herhangi bir hak kaybı yaşamamak için alanında uzman bir avukattan destek almak çok faydalı olacaktır. Bu bağlamda konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Miras Hukuku Avukatı Av.İrfan Şengül’e, info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.