Muvazaa Nedir?
Muvazaa kelimesi sözlükte danışıklılık anlamına gelmektedir. Hukukta yerini bulan kullanımıyla ise bir hukuki ilişkide tarafların, diğer kişileri kandırmak için normalde olmayan bir işlemi görünüşte varmış gibi yapmaları durumunu ifade eder. Muvazaalı işlemler uygulamada sıklıkla karşılaşılan işlemlerden olup kişilerin herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için bir avukattan yardım almaları faydalı olacaktır.
Bursa Avukat ve Bursa Miras Avukatı olarak muris muvazaası davalarıyla ilgili tüm sorularınız için uzman avukat kadromuzdan hukuki destek alabileceğinizi belirtmek isteriz.
Muvazaanın Şartları Nelerdir?
Muvazaalı işlemin şartları şunlardır:
- Tarafların gerçek amaçları ile yaptıkları işlemler arasında bilerek ve isteyerek yapılan bir uyumsuzluk,
- Üçüncü kişileri aldatma amacı,
- Tarafların muvazaalı işlem yapma konusunda aralarında anlaşmaları.
Yukarıda sayılan şartların varlığı halinde yapılan işlem muvazaalı işlem olup hukuken geçersizdir.
Muvazaanın Çeşitleri Nelerdir?
Muvazaa, mutlak muvazaa ve nisbi muvazaa olarak ikiye ayrılmaktadır. Mutlak (Adi) muvazaada taraflar aslında hiç yapmak istemedikleri hukuki işlemi üçüncü kişileri aldatmak amacıyla irade açıklamasında bulunurlar. Bu sebeple mutlak muvazaada gizli işlem söz konusu değildir. Taraflar hiç hukuki işlem yapmak istememektedirler. Bir kimsenin alacaklılarından mal kaçırmak için arkadaşına arabasını satış yapması durumunda taraflar aslında hiç hukuki işlem yapmak istememektedirler.
Nisbi muvazaada ise taraflar bir işlem yapmak istemekte ancak çeşitli nedenlerden üçüncü kişileri aldatmak için bu irade açıklamasını farklı yönde yapmaktadırlar. Bir kişinin arkadaşına bedelsiz vermek istediği telefonunu eşinin kızacağı düşüncesi ile satış işlemi gibi göstermesi durumunda nisbi muvazaalı işlem söz konusudur.
Muris Muvazaası Nasıl Olur?
Bir nisbi muvazaa türü olarak kabul edilen muris muvazaasında bir kimsenin mirasçısını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla yaptığı karşılıksız kazandırmaları tapuda satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi göstermesi durumu söz konusudur. Buradaki temel amaç saklı paylı mirasçılarının ilerde tenkis davası açarak miras paylarını almalarını önlemektir. Örneğin birden fazla mirasçısı bulunan murisin bazı mirasçılarına daha fazla mal bırakmak için gerçekte bağışlamak istediği taşınmazını satış gibi göstermesi halinde muris muvazaasından bahsedilecektir. Bu örnekteki gibi olaylarda ilgili kişiler muris muvazaasına dayalı olarak tapu iptal ve tescil davası açabilecektir.
Muris Muvazaası İddiasında Bulunabilecek Kişiler Kimlerdir?
Saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen her mirasçı (yasal mirasçılar, atanmış mirasçılar veya evlatlıklar) muris muvazaası iddiasında bulunabilir. Ancak mirası reddeden, miras hakkından feragat eden ve mirastan çıkarılan kişiler muris muvazaası iddiasıyla tapu iptal ve tescil davası açamazlar. Muris muvazaası her türlü delille ispatlanabilir. Muris muvazaası davası, miras bırakanın ölümünden sonra açılabilir. Dava, zamanaşımı veya herhangi bir hak düşürücü süreye tabi değildir.
Muris muvazaası davalarında muvazaa iddiasını ispat etmek çok önemlidir. Aksi halde dava reddedilir. Bu nedenle alanında uzman bir avukattan yardım alınması ilgililerin mefaatinedir. Muris muvazaası konusunda daha fazla bilgi almak için Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Miras Hukuku Avukatı Av.İrfan Şengül’e, info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.