Reddi Miras Nedir?
Bir kişinin vefat etmesi üzerine tüm malvarlıkları, alacak ve borçları mirasçılarına geçer. Ancak bazen müteveffanın borçları malvarlıklarının çok üstünde olabilmekte ve mirasçılara ciddi bir yük getirebilmektedir. Bu gibi durumlarda mirasçıların müteveffanın mirasını kabul etmeyerek mirasın borçlarından kurtulma imkanı vardı. Ancak bunun için dava açması gerekmektedir. Bu davaya reddi miras davası denir. Reddi miras durumunda, mirasçı, miras bırakanın varlıklarını ve haklarını kabul etmek yerine, bu mirası reddederek, miras bırakanın borçlarından sorumlu olmaktan kaçınır. Bu durumda, müteveffanın borçları, yükümlülükleri veya diğer mali sorumlulukları mirası reddeden kişiye geçmez.
Bursa Avukat ve Bursa Miras Avukatı olarak mirasın reddi kararının iptaline ilişkin davalarla ilgili tüm sorularınız için uzman avukat kadromuzdan hukuki destek alabileceğinizi belirtmek isteriz.
Mirasın Reddi Nasıl Yapılır?
Müteveffanın hayatını kaybetmesi üzerine mirasçı olduğunu öğrenen bir kişi üç ay içinde sulh hukuk mahkemesine dava açarak mirası kabul etmediğini ve reddetmek istediğini bildirmelidir. Buradaki üç aylık süre hak düşürücü süredir ve bu süre içinde ret iradesinin kayıtsız ve şartsız olarak sulh hukuk mahkemesine iletilmelidir. Aksi halde miras kabul edilmiş sayılır.
Mirasın Reddinin İptali Nedir?
Kural olarak reddi miras iradesinden geri dönmek mümkün değildir. Ancak buna rağmen çok istisnai olarak mirası reddeden bir kişi bazı şartların varlığı halinde yapmış olduğu işlemin iptal edilmesini isteyebilir. Bu şekilde iptal talebiyle açılacak davalara mirasın reddi kararının iptali davası denir.
Reddi Miras Yapan Kişi Hangi Durumlarda Ret Kararının İptal Edilmesini İsteyebilir?
Mirasın reddi kararından dönmek kural olarak mümkün değilken, istisnai olarak aşağıdaki durumların varlığı halinde reddi miras yapan mirasçı, kararın iptalini istenebilir:
- Mirası reddeden mirasçının, ret iradesini kullanırken yanıldığını, aldatıldığını veya korkutulduğunu iddia etmesi ve bu iddiasını ispatlaması
- Diğer mirasçıların tamamının, mirası reddeden mirasçının, kararın iptali istemine onay vermesi
Yukarıdaki durumlardan birisinin varlığı halinde mirası reddeden mirasçı, ret kararının iptalini isteyip bu yönde dava açabilir.
Mirasın Reddi Kararının İptalini Kimler İsteyebilir?
Yukarıda mirası kabul etmeyen mirasçının istisnai bazı durumlarda mirasın reddi kararının iptalini talep edebileceğini açıklamıştık. Yani mirasın reddi kararının iptali davasını ilk olarak mirası reddeden kişi açabilir. Bunun dışında hukukumuzda müteveffadan alacaklı olan kişilere de Medeni Kanunun 610/2 ve 617. Maddeleri gereğince bu davayı açma hakkı verilmiştir. Dolayısıyla ölenin alacaklıları da bu davayı açıp mirası kötüniyetli olarak reddeden ve ölenin borçlarını ödemekten kaçmaya çalışan mirasçılardan alacaklarını talep edebilirler. Uygulamada bu davayı kısmen reddi miras yapan kişiler de açabilirken daha çok ölenin alacaklıları açmaktadır.
Alacaklılar Hangi Durumlarda Reddi Miras Kararının İptalini İsteyebilir?
Türk Medeni Kanununun 617. maddesinde yer alan düzenlemeye göre; malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse; alacaklıları veya iflâs idaresi, kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde, ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilirler. Bu maddeden de anlaşılacağı üzere alacaklılar açısından bu davanın açılabilmesi için, mirası reddeden mirasçının bu işlemi yaparken alacaklılara zarar verme kastıyla hareket ettiğinin ortaya konulması gerekmektedir. Diğer önemli koşul ise davanın reddi mirastan itibaren altı ay içinde açılması şartıdır.
Reddi Mirasın İptalinde Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?
Reddi mirasın iptali davası için yasada özel bir mahkeme görevlendirilmemiş olduğundan genel görevli mahkeme olan asliye hukuk mahkemesinin bu dava açısında da görevli olduğu kabul edilmektedir. Yetkili mahkeme ise miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesidir.
Mirasın reddi kararının iptali davası görüldüğü üzere teknik bir dava olup bu işlemlerde herhangi bir hak kaybı yaşamamak için alanında uzman bir avukattan destek almak çok faydalı olacaktır. Bu bağlamda konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Miras Hukuku Avukatı Av.İrfan Şengül’e, info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.