Miras Sözleşmesinin İptaline İlişkin Davalar

Miras Sözleşmesi Nedir?

Miras sözleşmesi, mirasbırakan ve diğer taraf arasında yapılan, mirasbırakanın kendi mal varlığı üzerinde ölümünden sonra gerçekleşecek bir düzenlemeye gitmesini veya diğer tarafın gelecekteki mirasçılık haklarından vazgeçmesini içeren bir anlaşmadır. Miras sözleşmesinin bir tarafı mirasbırakan olup; karşı tarafı ise, atanmış mirasçı, vasiyet alacaklısı, kendisine yükümlülük yüklenen kişi veya mirastan feragat eden kişi olabilmektedir. Dolayısıyla miras sözleşmesi iki taraflı bir hukuki işlem olup mirasbırakan açısından ölüme bağlı bir tasarruftur.

Bursa Avukat ve Bursa Miras Avukatı olarak miras sözleşmesinin iptaline ilişkin davalarla ilgili tüm sorularınız için uzman avukat kadromuzdan hukuki destek alabileceğinizi belirtmek isteriz.

Olumlu Miras Sözleşmesi Nedir?

Miras sözleşmesi kendi arasında olumlu miras sözleşmesi ve olumsuz miras sözleşmesi olaraka ikiye ayrılmaktadır. Olumlu miras sözleşmesi, 4721 sayılı Medeni Kanun’un 527. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre “Mirasbırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebilir”. Bu maddeden de anlaşılacağı üzere mirasbırakan miras sözleşmesiyle bir kişiyi mirasçı olarak da atayabilir veya mal vasiyeti yapabilir. Mirasçı atananın veya lehine mal vasiyet edilenin mutlaka sözleşmenin karşı tarafı olması şart değildir; üçüncü kişi lehine de miras sözleşmesi yapılabilir.

Olumsuz Miras Sözleşmesi Nedir?

Olumsuz miras sözleşmesinin diğer adı mirastan feragat sözleşmesidir. Bu sözleme türü, 4721 sayılı Medeni Kanun’un 528. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabilir. Feragat eden mirasçı, mirasçılık sıfatını kaybeder

Bir karşılık (ivaz) sağlanarak mirastan feragat, sözleşmede aksi öngörülmedikçe feragat edenin altsoyu için de sonuç doğurur, yani mirasçının altsoyu mirasçı olamaz. Karşılıksız (ivazsız) mirastan feragat ise altsoyun mirasçı olmasını engellemez.

Miras Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Miras sözleşmesinin geçerli olması için iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenmesi gerekir. Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabilir. Miras sözleşmesinin tarafları, arzularını resmî memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar. Miras sözleşmesinin kanunda yazıldığı gibi resmi bir şekilde yapılması zorunludur. Başka bir şekilde yapılması mümkün değildir.

Miras Sözleşmesinin İptali Davasının Sebepleri Nelerdir?

Medeni Kanun’un 557. maddesinde genel olarak ölüme bağlı tasarrufların iptali istemi ile açılacak davaların nedenleri sayılmıştır. Bu sebepler şunlardır:

  1. Tasarruf mirasbırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa,
  2. Tasarruf yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmışsa,
  3. Tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlâka aykırı ise,
  4. Tasarruf kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa.

Yukarıda sayılan nedenlerden biri veya bir kaçının varlığı halinde miras sözleşmesinin iptali istemi ile dava açılabilecektir.

Miras Sözleşmesinin İptali Davasını Kimler Açabilir?

Miras sözleşmesinin iptali davası, miras sözleşmesinin iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından miras sözleşmesini yapan taraflara karşı açılır.

Miras Sözleşmesinin İptali Davası Nerede ve Ne Zaman Açılır?

Miras sözleşmesinin iptali davası mirasbırakanın son yerleşm yerindeki asliye hukuk mahkemesinde açılır. Dava açma hakkı, davacının miras sözleşmesini, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyiniyetli davalılara karşı on yıl, iyiniyetli olmayan davalılara karşı yirmi yıl geçmekle düşer. Hükümsüzlük, def”i yoluyla her zaman ileri sürülebilir (TMK m.559).

Miras sözleşmesinin iptali davası görüldüğü üzere teknik bir dava olup bu işlemlerde herhangi bir hak kaybı yaşamamak için alanında uzman bir avukattan destek almak çok faydalı olacaktır. Bu bağlamda konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Miras Hukuku Avukatı Av.İrfan Şengül’e, info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Miras Sözleşmesinin İptaline İlişkin Davalar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön
×
Tasarım: Bursa Web Tasarım