Konkordato Nedir?
Konkordato, bir şirketin mali sıkıntılarla karşı karşıya kaldığı durumlarda iflas etmekten kaçınmak ve borçlarını yeniden yapılandırmak için başvurabileceği bir yasal süreçtir. Bir şirket konkordato ilan ettiğinde, mahkemeden alacaklılarıyla anlaşarak borçlarını ödeme koşullarını yeniden yapılandırma veya ödeme planı oluşturma imkanı sağlanır. Bu süreç, iflas etmek yerine şirketin faaliyetlerine devam etmesine ve borçlarını ödeyebilmesi için bir fırsat sunar.
Bursa Avukat ve Bursa Şirketler Hukuku Avukatı olarak genel anlamda Şirketler Hukukunun konusuna giren tüm alanlarda, özel anlamda ise konkordato ve şirketin iflası konusundaki tüm sorularınızı Bursa Şirketler Hukuku Avukatı Av. İrfan Şengül’e sorabilirsiniz.
Günümüzde özellikle pek çok şirketin başvurduğu bir hukuki yol olan konkordato kurumu Ticaret Kanunumuzda değil İcra ve İflas Kanununun 285 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir. Yani aslında konkordato boçlu ile alacaklı arasındaki mahkeme onayı ile sağlanan bir anlaşmadır.
Konkordato Türleri Nelerdir?
İcra ve İflas Kanununda düzenlenen konkordato türleri üç çeşittir. Bunlar; Adi konkordato, iflastan sonra konkordato ve malvarlığının terki suretiyle konkordatodur.
Adi Konkordato: iflasa tabi olup olmadığı fark etmeksizin herhangi bir borçlunun, alacaklılarıyla yaptığı konkordatoya denir. İflasa tabi olan borçlunun, henüz iflas etmeden alacaklılarıyla anlaşıp bunun tasdik edilmesi sonucunda konkordato ilan etmesi, adi konkordato kapsamında yer alır. Bu bakımdan adi konkordatoya, iflasa tabi olan borçlular açısından iflası önleyici konkordato veya iflas dışı konkordato da denir.
İflastan Sonra (İflas İçi) Konkordato: İİK md.309’da düzenlenmiştir. İflasa tabi olan borçlu hakkında iflas kararı verilmesinden sonra, borçlunun konkordato teklif etmesi ve konkordatonun kabul edilmesi ve onlaylanması üzerine konkordato ilan edilir. Bu durumda borçlunun iflası bütün hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkar.
Malvarlığının Terki Suretiyle Konkordato: İİK md.309/a’da düzenlenmiştir. Alacaklılara borçlunun malvarlığı üzerinde tasarruf etmek veya bu malların tamamını ya da bir kısmını üçüncü kişiye devretme yetkisinin verildiği konkordato türüdür.
Konkordato Nasıl İlan Edilir?
Konkordato ilan etmek isteyen tacir borçlular, Asliye Ticaret Mahkemesi’ne konkordato ön projesini, malvarlığı durumunu gösteren belgeleri, karşılaştırmalı yarar tablosunu, makul güvence veren denetim raporunu ve alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacak imtiyaz durumlarını gösteren listeyi, tacir olmayan borçlular ise malvarlığı durumunu gösteren belgeleri sunarak konkordato başvurularını yapabilirler.
Talep edilecek mahkeme; iflasa tabi olan şirketler için, borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesi, merkezleri yurtdışındaysa Türkiye’deki şubenin bulunduğu yer, birden fazla şube varsa merkezinin bulunduğu yer ve iflasa tabi olmayan borçlular için yerleşim yerinde bulunan Asliye Ticaret Mahkemesi olacaktır.
Konkordato konusu oldukça kapsamlı bir süreçtir. Bu süreçte herhangi bir hak kaybı yaşamamak adına alanında uzman bir avukattan destek almak çok önemlidir. Bu kapsamda Bursa Şirketler Hukuku Avukatı Av. İrfan Şengül’den danışmanlık alabilirsiniz. Konkordato süreci aşağıdaki görselde kısaca gösterilmiştir.
İflas Nedir?
İflas, bir borçlunun borçlarını ödeyemeyecek kadar mali sıkıntılar içinde olduğunu ve yasal olarak finansal yükümlülüklerini yerine getiremez duruma geldiğini belirten bir durumdur. Bu durumda alacaklıların talebi üzerine mahkeme tarafından borçlunun tüm mal varlığı toplanarak alacaklılara dağıtılması gündeme gelir.
İflasa Tabi Olan Kişiler
Gerçek kişi tacirler, tüzel kişi tacirler (örneğin şirketler) ve tacir olmadıkları halde Türk Ticaret Kanunu gereğince tacirler hakkındaki hükümlere tâbi olan kişiler iflasa tabidir.
İflas Süreci
İflâsa tâbi bir borçluya karşı alacaklının, haciz veya iflâs yoluyla takip yapması mümkündür. Hatta bu yollardan birini seçmiş ve takibe başlamış olan alacaklı, bir defaya mahsus olmak üzere, başlamış olduğu takip yolunu bırakarak, diğer yola başvurabilir (m. 43). İflâs prosedürü, başvurulan iflâs yoluna göre farklılıklar gösterir. İflâs sebeplerine göre iflâs prosedürü, takipli iflâs ve takipsiz iflâs olarak ikiye ayrılmaktadır.
Takipli iflâsta, alacaklı, borçluya karşı icra dairesinden iflâs takibini başlatır. Bu takip üzerine borç süresi içinde ödenmezse, alacaklı, borçlunun iflâsına karar verilmesi için asliye ticaret mahkemesinde iflâs davası açar. İflâs kararı verildikten sonra, iflâs dairesi ve seçilen özel iflâs organlarınca yürütülecek iflâs tasfiyesi sonunda alacaklıların alacakları ödenmeye çalışılır.
Takipsiz (doğrudan) iflâsta ise, alacaklı veya bizzat borçlunun kendisi, icra dairesinden iflâs takibini başlatmadan, doğrudan asliye ticaret mahkemesine başvurarak iflâsa karar verilmesini talep eder. Mahkeme iflâsa karar verirse, bundan sonraki aşama kural olarak takipli iflâsta olduğu gibidir. Yani takipsiz iflâsta, iflâs prosedürü icra dairesinden değil, doğrudan asliye ticaret mahkemesinden başlar.
Konkordato ve iflas konuları oldukça kapsamlı konulardır. Bu konuyla ilgili münhasıran yazılmış kitaplar bulunmaktadır. Bu nedenle bizim burada iki konuyu tek bir makalede anlatmamız ve bu konularda herşeyi uzun uzun açıklamamız mümkün değildir. Dolayısıyla konkordato ve iflas konularında alanında uzman bir avukattan yardım almak çok önemlidir. Bu bağlamda konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Şirketler Hukuku Avukatı Av. İrfan Şengül’e, info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.