İş Kazası Geçiren Biri Ne Yapmalıdır?

İş kanununa tabi olarak çalışan milyonlarca işçi her gün çalışma hayatlarında çeşitli zorluklar yaşamaktadır. Bu zorluklardan birisi de şüphesiz işçinin iş kazası geçirmesidir. Ne yazık ki ne kadar dikkatli olunursa olunsun iş kazalarının önüne geçmek pek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle iş kazası geçiren bir işçinin yapması gereken konuların neler olduğunu sizler için kaleme aldık.

Bursa Avukat ve Bursa İş Kazası Avukatı olarak genel anlamda İş Hukukunun konusuna giren tüm alanlarda, özel anlamda ise İş Kazası konusundaki tüm sorularınızı Bursa İş Hukuku Avukatı  Av. İrfan Şengül’e sorabilirsiniz.

İş Kazası Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Her hangi bir iş kolunda İş Kanunu hükümlerine göre çalışan bir işçi iş kazası geçirdiği zaman aşağıda yazılı hususlara dikkat etmelidir:

  • Öncelikle iş kazası geçiren işçi hastane belgelerinin iş kazası olarak düzenlenip düzenlenmediğini kontrol etmelidir.
  • İş kazası geçiren kişi, eğer işverenin bu kazadan haberi yoksa kazadan sonraki gün içinde işverene kazayı bildirmelidir.
  • Eğer iş kazası Sosyal Güvenlik Kurumu‘na bildirilmediyse kendisi bildirimde bulunmalıdır.
  • Olay kolluk görevlilerine intikal edince, görevli memur yaralanan işçinin ifadesini almak isteyecektir. Bu aşamada ifade vermemenin işçi için daha faydalı olacağını düşünmekteyiz. Zira uygulamada olayın hemen sonrasında sıcağı sıcağına alınan ifadelerde yaralı kişi şikayetçi olmadığını belirtmekte ve bu nedenle de ceza soruşturması hakkında takipsizlik kararı verilmektedir.
  • Her ne kadar soruşturma dosyası hakkında verilen takipsizlik kararı tazminat davasını etkilemese de kazada yaralanan işçi kendisine gösterilen ilgisizlikten dolayı çoğu zaman pişman olmaktadır. Sonradan gidip tekrar şikayetçi olmak istediğinde ise artık şikayet hakkını kaybettiğinden dolayı ikinci şikayetinden bir sonuç alamamaktadır.
  • Bu nedenle ilk etapta olayda kusuru olan kişilerden şikayetçi olunması işçi açısından daha mantıklıdır. Eğer kişi isterse bu şikayetinden ilerleyen aşamaların herhangi bir noktasında zaten vazgeçebilecektir. Dolayısı ile sonradan da vazgeçilebilecek şikayet hakkından daha olayın ilk anında vazgeçmek işçi açısından pek mantıklı değildir.
  • İş kazası süresince işveren tedavi konusunda gerekli hassasiyeti göstermez ise idari yönden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şikâyet edileceği, adli yönden ise maddi-manevi tazminat davası açılacağı hususu yazılı olarak iletilmelidir.
  • İş kazası sonucu işçi işten çıkartılmış ise en kısa sürede İş Mahkemesi nezdinde dava açması gerekir.

İş Kazası Sonrasında Açılacak Davaların Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır

Zamanaşımı bakımından bakıldığında iş kazası nedeniyle tazminat davası açma süresi, diğer bir deyişle zamanaşımı süresi; iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıldır (BK m.146). İş kazası neticesinde yaralanma (maluliyet) veya ölüm olması arasında genel zamanaşımı bakımından herhangi bir fark yoktur. Ancak belirtmek gerekir ki, iş kazası nedeniyle bir ceza davası açılmışsa ve ceza davasının “dava zamanaşımı süresi” daha fazla ise, iş kazası nedeniyle tazminat davasında da ceza davası zamanaşımı süresi uygulanır. Örneğin, inşaat sektöründe çalışan iki işçinin ölümü halinde taksirle ölüme neden olma suçu nedeniyle ceza davası açılacaktır. Taksirle iki kişinin ölümüne neden olma halinde ceza davasının zamanaşımı süresi 15 yıldır. Ceza davasındaki 15 yıllık zamanaşımı süresi, iş kazası nedeniyle tazminat davasında da uygulanacaktır. Ancak, iki kişinin inşaattan düşerek yaralanması halinde, suç taksirle yaralama suçu olacağından ceza davası zamanaşımı süresi 8 yıl olacağından, bu durumda ceza davasının zamanaşımı süresi değil, 10 yıllık genel dava zamanaşımı süresi dikkate alınacaktır.

Görüldüğü gibi iş kazasının meydana gelmesinin ardından yapılması gereken bir dizi konu bulunmaktadır. Burada sonradan hak kaybına uğramamak için ilk etapta şikayetçi olmak çok önemlidir. Bu nedenle iş kazası geçiren kişilerin alanında uzman bir iş kazası avukatından danışmanlık almaları faydalı olacaktır. Bu bağlamda konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için Bursa’da faaliyet gösteren Bursa İş Hukuku Avukatı ve Bursa İş Kazası Avukatı Av.İrfan Şengül’einfo@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

İş Kazası Geçiren Biri Ne Yapmalıdır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön
×
Tasarım: Bursa Web Tasarım