İcra Hukuku Nedir?
İcra daireleri, devlet daireleri arasında belki de en yoğun kamu kurumudur. Her gün yüzlerce hatta binlerce yeni icra dosyası açılmakta veya açılmış dosyalar kapanmaktadır. Bu nedenle icra hukuku günlük hayatımızda karşılaşma ihtimalimizin en yüksek olduğu hukuk dalıdır. Zira hepimizin bir yerlere borcu veya bir yerlerden alacağı mutlaka vardır. İşte icra hukuku kişiler arasındaki bu alacaklı-borçlu ilişkisini düzenleyen hukuk dalı olarak karşımıza çıkmaktadır.
İcra Hukukunu; borçlunun, alacaklı olan kişiye karşı ödemesi gereken borcu ödeyememesi durumunda, bahse konu borcun kamu gücü ile alınarak alacaklıya ödenmesi sürecini düzenleyen hukuk dalı şeklinde tanımlayabiliriz. Alacaklı olan kişi, borçludan alacağını tahsil edemediği zaman genel olarak ilamlı takip veya ilamsız takip olarak adlandırılan yollardan birisine müracaat ederek alacağının devlet eli ile alınmasını talep edebilir. Şimdi bu yollara daha yakından bakalım.
Bursa Avukat ve Bursa İcra Avukatı olarak ilamlı ve ilamsız icra takipleriyle ilgili tüm sorularınız için uzman avukat kadromuzdan hukuki destek alabileceğinizi belirtmek isteriz.
İlamlı Takip Nedir?
Mahkeme kararına ilam denir. Kural olarak bir kimsenin hakkı yerine getirilmez veya ihlâl edilirse, bu kimse mahkemeye başvurarak bu ihlâlin önüne geçilmesini veya hakkının iade edilmesini talep eder. Mahkeme yaptığı yargılama sonunda talepte bulunan lehine karar verirse, muhatap davalının -ki bu kişi icra hukuku bakımından borçludur- bunu yerine getirmesi gerekir. Şayet davalı mahkeme kararının gereğini gönüllü olarak yerine getirmezse, alacaklı icra dairesine başvurup ilâmın gereğinin yerine getirilmesini talep eder ve borçluya bir icra emri gönderilir. Borçlu kendisine verilen sürede icra emrine uygun davranmazsa, icra emrinin konusu borç, kanunda öngörülen şekillerde zorla yerine getirilir.
Bu takip yolunda, daha önce mahkemede bir yargılama yapılmış olduğundan borçlunun savunma ve takibe engel olma imkânı oldukça sınırlıdır. Borçlunun kural olarak bu takibe karşı koyarak durdurması mümkün değildir.
Alacaklı, borçluya karşı konusu para olan ya da olmayan tüm talepleri için bu yola başvurabilir. Ayrıca konusu paradan başka bir şey olan alacaklar için alacaklının ilâmlı icra yoluna başvurması zorunludur.
İlamsız Takip Nedir?
Kanunumuz, ilâmlı icra dışında, sadece para ve teminat alacakları için ilâmsız icra yolu ile takibi de kabul etmiştir. Bu yolda, alacaklının alacağının mahkeme ilâmı ile tespit edilip hüküm altına alınması gerekmez. Alacaklı, doğrudan icra dairesine başvurarak borçluya karşı takip yapabilir, hatta genel haciz yoluyla takipte, alacaklının elinde herhangi bir belge bulunması da şart değildir. Bir kimseden alacağı olmayan bir kişi dahi bu yola başvurabilir. Ancak, bu takip yolunun başarı ile sonuçlanması için borçlunun takibe itiraz etmemesi gerekir. Bu yolda, borçluya, kendisine karşı yürütülen takibe itiraz ederek takibin sonuçlanmasına engel olma imkânı tanınmıştır. İlâmsız icra para ve teminat alacakları için öngörülmüş olmasına rağmen, kanunda özellikle kira alacağının ödenmemesi ve kira süresinin sona ermesi durumunda tahliye talebi için de ilâmsız icra yoluna başvurulabileceği kabul edilmiştir.
Yukarıda özet bir şekilde açıkladığımız takip türleri İcra hukukunun temelini oluşturur. İcra müdürlüklerine her gün müracaat eden binlerce kişi alacağının devlet eli ile tahsil edilmesi için ilamlı veya ilamsız takip başlatmaktadır. Tabi ki bu süreçlerin daha pek çok ayrıntısı bulunmaktadır. Biz burada her takip türünün kendi içindeki süreçlerini detaylı bir şekilde anlatarak yazımızı uzatmak istemedik. Ancak şu hususun özellikle bilinmesi gerekmektedir ki; İcra hukukunun her aşaması içinde çeşitli süreler barındıran oldukça teknik bir alandır. Bu alanda kişilerin kendilerinin haklarını takip etmeleri çok kolay değildir. Bu nedenle her hangi bir hak kaybı yaşamamak için alanında uzman bir icra avukatı ile çalışmakta fayda vardır. Bu bağlamda konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için Bursa’da faaliyet gösteren Bursa İcra Hukuku Avukatı Av.İrfan Şengül’e, info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.