İhalenin Feshi Nedir?
Hukukumuzda borçlu bir kişinin borcunu ödeyememesi durumunda alacaklı tarafından istenirse icra takibi başlatılabilir. Başlatılan takip kapsamında çeşitli aşamalardan geçildikten sonra borcun tahsili amacıyla haciz işlemi yapılır. Haczedilen mallar satılır ve elde edilen gelirle alacaklının alacağı ödenir. Hacizli malların satışında kural, açık artırma usulünün uygulanmasıdır. Açık artırma yöntemiyle yapılan satışın Kanuna uygun olmaması durumunda zarar görenlerin satışın iptalini talep etme hakları bulunmaktadır. İşte 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 134. Maddesinde düzenlenen bu kuruma ihalenin feshi denir.
Bursa Avukat ve Bursa İcra Avukatı olarak ihalenin feshi şikayetleriyle ilgili tüm sorularınız için uzman avukat kadromuzdan hukuki destek alabileceğinizi belirtmek isteriz.
İhalenin Feshi Sebepleri Nelerdir?
İİK’nın 134. maddesinde ihalenin feshi sebepleri tek tek sayılmamıştır. Ancak Kanun hükmünün yorumuyla fesih sebeplerini tespit etmek mümkündür. Şöyle ki İİK’nın 134/2 hükmünde “Türk Borçlar Kanununun 281 inci maddesinde yazılı sebepler de dâhil olmak üzere” demek suretiyle TBK’nın 281. maddesinde düzenlenen artırmanın fesat olgusuna dayalı iptaline atıf yapmış ve ihalenin fesada uğraması hâlinde feshedilebileceği işaret edilmiştir. Maddede ayrıca ihalenin yapıldığı ana kadar cereyan eden muamelelerdeki yolsuzlukların da fesih sebebi olarak kabul edildiği anlaşılmaktadır. Bunların yanında maddenin 10. fıkrasından satış ilanının tebliğ edilmemesi ve eşyanın esaslı niteliklerindeki hatanın da ihalenin fesih sebebi olarak benimsendiği görülmektedir. Kanunda açıkça sayılmamasına rağmen uygulama ve doktrinde ihalenin feshi sebepleri konusunda fikir birliği vardır. Bu kabule göre ihalenin fesih sebepleri ihaleye fesat karıştırılmış olması, artırmaya hazırlık aşamasındaki hatalı işlemler, ihalenin yapılması sırasındaki hatalı işlemler ve alıcının taşınmazın önemli nitelikleri hakkında hataya düşürülmüş olmasıdır.
İhalenin Feshini İsteyebilecek Kişiler Kimlerdir?
İhalenin feshini isteyebilecek kişiler Kanunla (m.134/2) sınırlandırılmıştır. Son değişikliklerle birlikte ihalenin feshini isteyebilecek kişiler “satış isteyen alacaklı, borçlu, mahcuzun resmî sicilinde kayıtlı olan ilgililer ve sınırlı ayni hak sahipleri ile pey sürmek suretiyle ihaleye iştirak edenler” olarak sayılmıştır.
İhalenin Feshi Nasıl ve Ne Zaman Talep Edilir?
İhalenin feshi, yapılan ihalenin Kanunda öngörülen usule aykırı şeklide yapılması sebebiyle hükümlerini ortadan kaldırmaya yönelik bir işlemdir. İİK’nın 134. maddesinde düzenlenen bu işlemde, ihalenin feshi şikâyet yoluyla icra hukuk mahkemesinden istenir. Bu başvuru yolunun şikâyet olduğu Kanunda açıkça yazılmıştır.
İhalenin feshinde şikâyet süresi, İİK’nın 134/2 hükmü gereğince ihale tarihinden itibaren yedi gündür. Bu süre hak düşürücü süre olup ihale tarihinden itibaren hesaplanır.
İhalenin Feshi Şikâyetinde Harç Ödenir mi?
İhalenin feshi şikâyetleri 24/11/2021 tarihli ve 7343 sayılı Yasa ile getirilen değişiklikten önce maktu harca tabiydi. Ayrıca ihalenin feshi şikâyetinde bulunulduğunda teminat yatırma şartı da bulunmamaktaydı. Değişiklik ile fesih isteyen bazı kişiler bakımından nispi harç alınması ve teminat yatırılması zorunlu hale getirilmiştir. Bununla ihaleyi sürüncemede bırakmaya yönelik kötüniyetli şikâyetlerin önüne geçilmek istenmiştir.
İcra İflas Kanunu’nun 134. maddesinin 3. ve 4. fıkralarında yer alan düzenlemeye göre satış isteyen alacaklı, borçlu, resmî sicilde kayıtlı ilgililer ile sınırlı ayni hak sahipleri dışında kalan kişilerce yapılan ihalenin feshi talebi, ihale bedeli üzerinden nispi harca tabidir. Bu harcın yarısı talepte bulunulurken peşin olarak yatırılmak zorundadır. Talebin kabulü hâlinde bu harç başka bir kimseye yüklenmez ve istem hâlinde iade edilir. Talebin reddi hâlinde ise alınan bu harç iade edilmez ve harcın kalan kısmı ihalenin feshini isteyenden tahsil edilir. Ayrıca bu kişiler ihalenin feshi talebinde bulunurken, ilgili kişilerin muhtemel zararına karşılık olmak üzere ihale bedelinin yüzde beşi oranında teminat göstermeleri gerekmektedir.
İhalenin Feshi Şikayetinde Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?
İhalenin feshi şikâyetinde görevli mahkeme İİK’nın 134/2 hükmünde açıkça belirtildiği üzere icra hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise takip yapılan icra müdürlüğünün bağlı olduğu yer icra mahkemesidir. Bunun yanında satışın talimat yoluyla yapılması hâlinde talimat icra müdürlüğünün bağlı olduğu yer icra mahkemesi yetkilidir. Bu durumda satış asıl dosyada yapılmış ise takibin yapıldığı yer; talimat yoluyla yapılmış ise talimatın yapıldığı yer icra hukuk mahkemesi yetkilidir. Bu yetki kamu düzenine ilişkin olup kesindir.
İhalenin Feshi Şikayeti görüldüğü gibi çok teknik bir dava olup bu işlemlerde herhangi bir hak kaybı yaşamamak için alanında uzman bir avukattan destek almak çok faydalı olacaktır. Bu bağlamda konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için Bursa’da faaliyet gösteren Bursa İcra Hukuku Avukatı Av.İrfan Şengül’e, info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.