Genel Olarak
Eşya alacağı davası ile eşya tespiti davası aslında birbirine çok yakın davalardır. Her iki davada da evlilik birliği henüz tam olarak son bulmasa bile boşanma sürecine giren eşler birbirlerinde bulunan kendilerine ait eşyaları talep etmektedirler. Eşya tespit davası olarak adlandırılan ve ayrı bir yazıyla ele aldığımız davada, eşler kendilerine ait eşyaları mahkeme tarafından kayıt altına alınmasını sağlayıp ileriki aşamalarda eşyalarının başına bir şey gelmesinin önüne geçmeye çalışarak bir nevi kendilerini ve eşyalarını garanti altına almaya çalışmaktadırlar. Eşya alacağı davası ise bu talebin bir adım ilerisidir. Eşya alacağı davasında eşler birbirlerinde olan eşyalarının tutanakla kayıt altına alınmasını değil doğrudan kendilerine teslim edilmesini istemektedirler.
Eşya alacağı davası ile ilgili tüm sorularınızı Bursa Avukat ve Bursa Aile Hukuku Avukatı Av. İrfan Şengül’e sorabilirsiniz.
Eşya Alacağı Davasının Özellikleri Nelerdir?
Eşya alacağı davası açılabilmesi için eşlerin boşanmış olmaları gibi bir zorunluluk yoktur. Hatta bu davanın açılmasından önce boşanma davasının açılması da gerekmemektedir. Taraflar arasındaki mal rejimi sona ermese bile eşya alacağı davası açılması önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Eşya alacağı davalarında davacı taraf isteğe konu eşyanın varlığını, bu eşyanın kendisine ait olduğunu ve davalıda kaldığını ispat edecektir. Eşya alacağı davası bağımsız bir dava olarak açılabileceği gibi boşanma ve mal rejimi davalarının içerisinde de talep edilebilir. Bu davada davacı taraf eğer talep ettiği eşyaları bulunuyorsa bu eşyalarını aynen isteyebileceği gibi eşyalarının bulunmaması halinde bedelinin tahsilini de isteyebilir. Eşya alacağı davası bir çok delille ispatlanabilir. Örneğin çeyiz senedi, davalının kabulü, yemin delili, tespit tutanağı, eşyaların faturası ya da kredi kartı slipi, video kayıtları ve fotoğraflar bu davada delil olarak kullanılabilir.
Eşya Alacağı Davasında Hangi Mahkeme Görevlidir?
Eşya alacağı davası aile mahkemesinde açılması gereken bir dava türüdür. Burada karıştırılmaması gereken husus, eşya tespit davası her ne kadar sulh hukuk mahkemesinde açılsa da eşya alacağı davası aile mahkemesinde açılacaktır. Zira eşya tespit davası bir delil tespitinden ibarettir, bu nedenle delil tespiti davalarının görevli mahkemesi olan Sulh Hukuk Mahkemesinde açılmalıdır. Ancak eşya alacağı davası ise bir edimin ifası niteliğinde olan eda davasıdır ve bu nedenle aile mahkemesinde açılması gereken bir dava türüdür. Yetkili mahkeme ise genel yetkili mahkeme olan davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Dolayısıyla sonuç olarak eşya alacağı davası davalının ikameti olan yerdeki aile mahkemesinde açılacaktır.
Eşya alacağı davası konusunda daha fazla bilgi almak için Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Aile Hukuku Avukatı Av.İrfan Şengül’e, av.irfansengul@gmail.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.