Toplumumuzda, bireylerin en temel haklarından biri olan bedensel dokunulmazlık, saygı ve güven içinde yaşama hakkı, cinsel saldırı suçu ile büyük bir tehdit altındadır. Cinsel saldırı, hem mağdurun fiziksel hem de psikolojik sağlığını ciddi şekilde etkileyen acı verici bir suçtur. Bu suç, sadece bireyin bedensel bütünlüğüne değil, aynı zamanda onun yaşamında kök salan korku, güvensizlik ve travma gibi derin izler bırakır. Cinsel saldırılar, sadece bireyin değil, aynı zamanda toplumun huzurunu ve güvenini de sarstığından, bu konu üzerinde derinlemesine bir anlayışa sahip olmak ve bu suçla mücadele etmek, toplumsal bir sorumluluktur.
Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 102 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemelerden 102. maddede de cinsel saldırı suçu ele alınmıştır.
Bursa Avukat ve Bursa Ceza Avukatı olarak genel anlamda Ceza Hukukunun konusuna giren tüm alanlarda, özel anlamda ise Cinsel Saldırı konusundaki tüm sorularınızı Bursa Ceza Hukuku Avukatı Av. İrfan Şengül’e sorabilirsiniz.
Cinsel Saldırı Nedir?
Cinsel saldırı fiilini kısaca failin cinsel arzularını tatmin etmek için mağdurun vücut dokunulmazlığını ihlal edecek fiziksel temasta bulunulması şeklinde tanımlayabiliriz. Cinsel saldırı suçunda korunan hukuki değer cinsel dokunulmazlıktır. Burada cinsel dokunulmazlık mağdurun vücudu üzerinde gerçekleştirilen cinsel davranışlarla ihlal edilmektedir. Bu itibarla korunan hukuki değer öncelikle mağdurun cinsel özgürlüğüdür.
Cinsel Saldırı Suçunun Cezası Nedir?
Cinsel saldırı suçu gerek mağdurda gerekse de toplum üzerinde oluşturduğu travmatik etkilerin büyüklüğü nedeniyle ağır yaptırımlarla cezalandırılan bir suç tipidir. TCK’nın 102. maddesinde düzenen cinsel saldırı suçu ve cezası şu şekildedir:
(1) Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel davranışın sarkıntılık düzeyinde kalması hâlinde iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on iki yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Bu fiilin eşe karşı işlenmesi hâlinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikâyetine bağlıdır.
(3) Suçun;
a) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
b) Kamu görevinin, vesayet veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
c) Üçüncü derece dâhil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş, evlat edinen veya evlatlık tarafından,
d) Silahla veya birden fazla kişi tarafından birlikte,
e) İnsanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilen cezalar yarı oranında artırılır.
(4) Cinsel saldırı için başvurulan cebir ve şiddetin kasten yaralama suçunun ağır neticelerine neden olması hâlinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
(5) Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü hâlinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.
Cinsel Saldırı Oluşturan Davranışlar Nelerdir?
Cinsel saldırı eylemini kanunda düzenlediği şekilde mağdurun vücut dokunulmazlığını ihlaline göre sarkıntılık, basit cinsel saldırı ve nitelikli cinsel saldırı üç şekilde ele alabiliriz. Ancak bu noktada hangi davranışın hangi suçu oluşturacağının belirginleştirilmesi gerekmektedir. Öncelikle belirtmek gerekir ki; bu şekillerin hepsi vücuda fiziksel teması içermektedir. Yani vücuda temas etmeyen, sadece söze dayalı cinsel amaçlı konuşma, yazı ve davranışlar cinsel saldırı suçunu değil TCK’nın 105. maddesinde ayrıca düzenlenen “Cinsel Taciz” suçunu oluşturmaktadır.
Cinsel saldırı suçunun ilk ve cezası en az olan hali sarkıntılık suçudur. Sarkıntılık; fail tarafından cinsel içerikli olarak mağdurun vücuduna suç işleme kastı ile yapılan her türlü anlık dokunuş, sarılma, temas, tekrarlanmayan öpme, elleme, vücudu okşama gibi mağdurun basit tepkisi karşısında sonlandırılan cinsel amaçlı hareketlerdir. Bu sayılan hareketlerin ısrarlı bir şekilde devam ettirilmesi, anlık gerçekleşmeyen, bir sistematik içerisinde mağdura yönelen cinsel dokunulmazlığı ihlal edici nitelikteki ve fakat vücuda organ sokma seviyesine gelmeyen eylemler basit cinsel saldırı suçunu oluşturur. Son olarak ise vücuda organ veya sair cisim sokulması ile işlenen eylemler ise nitelikli cinsel saldırı suçunu oluşturacaktır.
Cinsel Saldırı Suçunda Şikayet ve Görevli Mahkeme
Yukarıda yer alan madde metninden de anlaşılacağı üzere sarkıntılık suçu, basit cinsel saldırı suçu ve eşe karşı işlenen nitelikli cinsel saldırı suçunun takibi şikayete bağlıdır. Şikayet hakkının olaydan itibaren 6 ay içinde kullanılması gerekmektedir.
Cinsel saldırı suçlarında yargılama yapmaya görevli mahkeme ağır ceza mahkemelerdir. Ancak sadece sarkıntılık suçları için görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleri olacaktır.
Cinsel saldırı suçu, bireyin en temel haklarına yönelik bir saldırı olup, mağdurların yaşamlarında derin yaralar açan bir suçtur. Her suç tipinde olduğu gibi burada da esas olan adaletin sağlanmasıdır. Bu noktada sanığın da adil yargılanma hakkı vardır. Cinsel saldırı davalarında uzmanlaşmış bir avukat sadece mağdurun haklarını savunmakla kalmayıp aynı zamanda sanığın adil bir yargı sürecine tabi tutulmasını da sağlar. Bu bağlamda konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Ceza Hukuku Avukatı Av.İrfan Şengül’e, info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.