Boşanma Kararlarının Tanınması ve Tenfizi Davası

Tanıma ve Tenfiz Nedir?

Tanıma ve tenfiz, uluslararası hukukta önemli bir konsepttir ve bir devletin yargı sistemi tarafından verilen kararların başka bir devlet tarafından kabul edilmesi ve uygulanabilir hale getirilmesini ifade eder. Tanıma ve tenfiz süreçleri, uluslararası hukukta yargı kararlarının etkili bir şekilde bir ülkeden diğerine taşınabilmesini sağlar. Bu süreçler, devletler arasındaki hukuki ilişkileri düzenlemek ve yargı kararlarının sınırlar ötesinde geçerlilik kazanmasını temin etmek amacıyla uygulanır. Bu durumu biraz daha somutlaştırmak adına uygulamadan örnek vermek faydalı olacaktır. Örneğin Almanya devletinin mahkemesinden alınan bir boşanma kararı söz konusu olsun. Bu kararın ülkemizde de hüküm ifade edebilmesi için burada tanınması gerekmektedir. Aksi takdirde ilgililer burada hala evli gibi görüneceklerdir. İşte bu nedenle tanıma ve tenfiz davası oldukça önemlidir. Boşanma kararlarının tanınması ve tefnizi davalarıyla ilgili tüm sorularınızı Bursa Avukat ve Bursa Aile Hukuku Avukatı Av. İrfan Şengül’e sorabilirsiniz.

Tanıma ve Tenfiz Kurumu Hangi Kanun’da Düzenlenmiştir?

Tanıma ve tenfiz uygulamaları uluslararası hukukun bir konusudur. Bu nedenle bu kurumlar ülkemizde Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hakkında Kanun (MÖHUK) isimli yasada düzenlenmiştir. Bu kanunun 50. maddesi “Yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilâmların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesine bağlıdır.” şeklinde iken, 58. maddesi “Yabancı mahkeme ilâmının kesin delil veya kesin hüküm olarak kabul edilebilmesi yabancı ilâmın tenfiz şartlarını taşıdığının mahkemece tespitine bağlıdır.” şeklindedir. Bu kararlardan da anlaşılacağı üzere yabancı ülke mahkemesinin verdiği kararın ülkemizde de hüküm ifade edebilmesi için bu kararın ülkemizde tanınması ve tenfiz edilmesi gerekmektedir.

Burada çok önemli bir noktanın altını çizmek gerekmektedir. Tanıma ve tenfiz davaları ancak yabancı mahkemelerde verilen hukuk davaları için geçerlidir. Zaten MÖHUK md. 50 “Yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak” cümlesiyle başlayarak bunu açıkça ifade etmektedir. Dolayısıyla yabancı mahkemelerde verilen ceza davalarının ve idari davaların ülkemizde tenfizinin yapılması mümkün değildir. Uygulamada bu davanın en fazla görüldüğü alan boşanma davalarıdır.

Yabancı Mahkemelerde Verilen Boşanma Kararı Türkiye’de Geçerli midir?

Buraya kadar olan bölümde ayrıntılı bir şekilde açıklandığı üzere yabancı bir ülkede alınan boşanma kararın Türkiye’de hüküm ifade etmesi için tanıma ve  tenfiz davası açılması gerekir. Aksi halde bu kişiler nüfusta halen evli görünecekler, yapacakları yeni evlilikler sanki evliyken yapılmış gibi görünecektir. Bilindiği üzere evlenme anında mevcut bir evliliğin varlığı yapılan evliliğin mutlak butlanla iptali sebebidir. Bu nedenle yabancı ülkelerde boşanan kişiler, bu boşanma ilamını alıp Türkiyede tanıma ve tenfiz davası açmalıdırlar. Bu davalar, davalının ikametgâhı aile mahkemesine açılmaktadır. Davalının İkametgâhı yoksa sakini olduğu yerin mahkemesinde, bu da yoksa Ankara, İstanbul, İzmir Mahkemelerinde dava açılabilir.

Tanıma Tenfiz Davası Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Tanıma tenfiz davası açmak için dava dilekçesine eklenmesi gereken belgeler şunlardır;

  1. Yurt dışında boşanıldığına dair alınmış mahkeme kararı
  2. Mahkeme kararının kesinleşme şerhinin aslı ya da apostil şerhi
  3. Tanıma Tenfiz Belgelerinin Çevirisi
  4. Pasaport ya da Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

Yukarıda sayılan belgeler temin edildikten sonra dava dilekçesi hazırlanarak mahkemeye başvurulmalıdır. Ancak bu konular teknil bilgi ve birikim gerektiren konular olduğu için dava açmadan önce alanında uzman bir avukattan yardım almak faydalı olacaktır. Bu bağlamda Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Aile Hukuku Avukatı Av.İrfan Şengül’e, gerek boşanma kararlarının tanınması ve tenfizi davası ile ilgili gerekse de aile hukukunu ilgilendiren diğer konularla ilgili tüm sorularınızı yöneltmek için, info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Boşanma Kararlarının Tanınması ve Tenfizi Davası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön
×
Tasarım: Bursa Web Tasarım