Güzel bir düğün ve mutlu hayallerle başlayan birçok evlilik maalesef mahkemelerin duruşma salonlarında sona ermektedir. Boşanma aşamasına gelen çiftlerin üzerinde tartıştığı konulardan birisi de işte bu güzel düğünde takılan takıların kimde kalacağı sorunudur. Bu konu uygulamada da tartışılmış ve Yargıtay verdiği kararlar ile mahkemelere yol göstermiştir.
Bursa Boşanma Avukatı olarak genel anlamda Aile Hukukunun konusuna giren tüm alanlarda, özel anlamda ise boşanmanın hüküm ve sonuçları konusunda uzman Boşanma Avukatı kadrosu ile Av. İrfan Şengül önderliğinde boşanma sürecinizin her aşamasında yanınızdayız.
Yargıtay’ın Takı Paylaşımı Konusundaki Görüşü
Yargıtay Hukuk Daireleri, uzun bir süre, düğünde takılan takıların kadına ait olduğuna dair kararlar vermiştir. Örneğin Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2016/17067 Esas, 2017/10312 Karar sayılı ve 15.06.2017 tarihli kararında; “düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı kabul edilir” diyerek bu tutumu net olarak göstermiştir. Yargıtay’ın bu şekilde aynı kurala göre verdiği başka da pek çok karara ulaşmak mümkündür. Ancak bu konu finalde nihai çözüm mercii olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulunda tartışılmış ve son tahlilde tek düze bir yaklaşımdan çıkılarak konu oldukça detaylandırılmıştır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun Kararına Göre Takı Paylaşımı Nasıl Yapılacaktır?
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 04.03.2020 tarihinde verdiği karar ile bu konuda önemli bir değişiklik getirmiştir. Yukarıda da değinildiği gibi önceden düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılıyor ve artık kadının kişisel malı kabul ediliyordu. Ancak Hukuk Genel Kurulunun 2017/3-1040 Esas ve 2020/240 Karar sayılı içtihadına göre düğünde erkeğe takılan “kadına özgü” olmayan takılar artık erkeğe de verilebilecektir. Bu karara göre artık takılan takıların kime takıldığı ve takının niteliğine göre bir ayrım yapılacaktır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun bahse konu kararından sonra olası bir boşanma durumunda düğünde hediye edilen takılar şu kriterlere göre paylaştırılacaktır:
- Kadına takılan her türlü ekonomik değeri olan şey yine kadına aittir.
- Erkeğe takılan ziynet eşyalarının tamamı birden karine olarak (istisna: yerel adet) kadına ait iken artık, karine olarak (istisna: yerel adet) sadece kadına özgü olanlar (ör: bilezik) kadına ait sayılacak, kadına özgü olmayan ziynet eşyası yani cumhuriyet altını, ata altın, yarım altın, çeyrek altın, gram altın gibi takılar erkeğe ait olacaktır.
- Erkeğe takılan şey, eğer kadına özgü olmayan bir şey ise erkeğe ait olacağından (ör:kol saati), erkeğe takılan paralar, para kadına özgü bir şey olmadığından doğal olarak erkeğe ait olacaktır.
- Erkeğe takılan ziynet eşyaları kadına özgü olsa bile (bilezik, küpe, gerdanlık gibi) erkek eş, bu konuda yerel adet olmadığını iddia ve ispat ederse bu tarz takılar da erkeğe verilebilecektir.
- Erkeğe takılan ziynet eşyasının kadına özgü olup olmadığı konusunda çekişme çıkarsa kuyumcu bilirkişi incelemesi yapılacaktır. Takılan ziynet eşyası hem erkek hem kadın tarafından kullanılan bir şey ise münhasıran kadına özgü olmadığından erkeğe ait olacaktır.
- Hediye sandığına veya kutusuna konulan takılar taraflardan birine takılmadığı için eşit olarak paylaşılacaktır.
- Eşler arasında paylaşım konusunda bir anlaşma varsa paylaşımda anlaşma kuralları geçerli olacaktır.
Yukarıda maddeler halinde yazıldığı gibi Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kararından sonra artık düğünde takılan takıların nasıl paylaştırılacağı oldukça detaylı kriterlerle belirlenmiştir. Bu nedenle herhangi bir hak kaybı yaşamamak için uzman bir boşanma avukatına danışmak faydalı olacaktır. Bu bağlamda konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Aile Hukuku Avukatı ve Bursa Boşanma Avukatı Av.İrfan Şengül’e, info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.