Boşanma davaları aile mahkemelerinin en fazla iş yükünü oluşturan davalardır. Zira boşanma davalarının sayılarında her yıl ciddi oranlarda artış yaşanmaktadır. Boşanma sürecine giren çiftler, bu düşüncelerini anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma davalarından birisi ile mahkemeye taşımaktadırlar. Bu iki yoldan anlaşmalı boşanma yolunda çiftler, boşanmanın şartları ve sonuçları açısından uzlaştıkları için, dava, tabi ki daha hızlı ve zahmetsiz olurken; çekişmeli boşanma davaları eşler arasında boşanmanın hüküm ve sonuçlarında bir anlaşmanın olmamasından dolayı daha uzun ve zorlu geçebilmektedir. Hukukumuzda gerek anlaşmalı gerekse de çekişmeli boşanma davaları açısından kadının hakları korumaya alınmıştır.
Bursa Boşanma Avukatı olarak genel anlamda Aile Hukukunun konusuna giren tüm alanlarda, özel anlamda ise boşanmanın hüküm ve sonuçları konusunda uzman Boşanma Avukatı kadrosu ile Av. İrfan Şengül önderliğinde boşanma sürecinizin her aşamasında yanınızdayız.
Boşanma Davasında Kadını Koruyan Düzenlemeler Nelerdir?
Boşanma davasında genel anlamda kadının hakları şunlardır:
- Ayrı Yaşama Hakkı
- Çocuk İle Kişisel İlişki Kurma Hakkı
- Kadın İçin Tedbir Nafakası Hakkı
- Çocuk İçin Tedbir Nafakası Hakkı
- İştirak Nafakası Hakkı
- Yoksulluk Nafakası Hakkı
- Kadının Maddi Tazminat Hakkı
- Kadının Manevi Tazminat Hakkı
- Ziynet Eşyası Alacağı Hakkı
- Mal Rejiminden Kaynaklı Alacak ve Haklar
- Aile Konutu Şerhi Konulmasını İsteme Hakkı
- 6284 Sayılı Yasadan Kaynaklanan Koruyucu Tedbirlerin Uygulanmasını Talep Etme Hakkı
- Kadının Velayet Hakkı
- Ücretsiz Avukat Talep Edebilme Hakkı
- Ortak Konutun Özgülenmesini Talep Etme Hakkı
- Çocuğun Teslim Edilmesini Talep Etme Hakkı
- Çocuğun Velayetini Tedbiren Talep Etme Hakkı
- Kadının Kendi Eşyalarını Talep Etme Hakkı
Bu haklardan uygulamada öne çıkan bir iki tanesini kısaca açıklamak faydalı olacaktır.
Kadının Nafaka Hakkı
Boşanma davalarında kadının en önemli haklarından birisi şüphesiz nafaka hakkıdır. Bu anlamda söz konusu olabilecek nafaka çeşitleri yoksulluk nafakası, iştirak nafakası ve tedbir nafakasıdır.
a-) Kadının Yoksulluk Nafakası Hakkı
Eğer kadın boşanma sonrasında yoksulluğa düşecek ise yoksulluk nafakasına hak kazanır. Ancak boşanma davasında kadın erkekten daha ağır kusurluysa yoksulluk nafakası talebi reddedilir. Daha az veya eşit kusurlu olması gerekmektedir. Yoksulluk nafakası diğer nafaka türlerine nazaran kadın için daha önemli bir nafaka türüdür.
b-) Kadının İştirak Nafakası Hakkı
Boşanma davasının sonucunda eşler arasında var olan müşterek çocuğun velayeti kadına verilmiş ise erkek, müşterek çocuğun reşit olana kadar ki tüm masraflarına katılmak zorundadır. Müşterek çocuğun velayeti kadına verildiği takdirde kadına çocuk için harcaması adına verilecek nafaka türüdür.
c-) Kadının Tedbir Nafakası Hakkı
Bu nafaka boşanma davasının sonucunda değil boşanma davası ilk açıldığında hâkim tarafından hükmedilebilecek bir nafaka türüdür. Bu nafaka türü de iki şekilde karşımıza çıkar. Kadına yönelik tedbir nafakası ile çocuğa yönelik tedbir nafakası şeklindedir. Kadına yönelik tedbir nafakası, kadının boşanma davası süresince geçimini sağlaması için verilir. Çocuğa yönelik tedbir nafakası ise boşanma davası sırasında çocuğa bakan kişinin diğer eşten çocuğun geçimine katkı sağlaması için verilen nafaka türüdür.
Kadının Maddi ve Manevi Tazminat İsteme Hakkı
Maddi tazminat, boşanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan ekonomik zararları karşılamayı amaçlar. Kadın, evliliğin sonlanmasıyla yaşam standardında bir düşüş yaşamışsa veya ekonomik olarak mağdur duruma düşmüşse, kusursuz olmak yada daha az kusurlu olmak şartıyla maddi tazminat talep edebilir. Bunun yanında manevi tazminat, boşanma nedeniyle duygusal acı, ıstırap veya itibar kaybı gibi manevi zararları karşılamayı amaçlar. Eğer kadın, evlilik birliğinin sonlanmasıyla manevi olarak zor durumda kalmışsa, yine boşanmada kusursuz olma veya daha az kusurlu olma şartıyla bu tür bir tazminat isteme hakkına sahip olabilir.
Kadının Aile Konutu Şerhi Konulmasını İsteme Hakkı
Boşanma aşamasında ki eşler bazen kötü niyetli olabilmektedir. Örneğin eşlerden biri adına kayıtlı bulunan ve aile konutu olarak kullanılan ev boşanmanın mali sonuçlarından kurtulma amacıyla olası bir icra takibini sonuçsuz bırakma için başkasına devredilebilmektedir.
Bu sebeple kadının, kocası adına kayıtlı bulunan ve aile konutu olarak kullanılan taşınmaza Aile Konutu Şerhi konulmasını talep etme hakkı vardır.
Çocuğun Velayetini Tedbiren Talep Etme Hakkı
Boşanma davası devam ederken kadın taraf, müşterek çocuklarının velayetinin geçici olarak kendisine verilmesini talep etme hakkına sahiptir. Tedbir kararı alınırken mahkeme, çocuğun üstün çıkarlarını gözetir ve çocuğun sağlığı, eğitimi, psikososyal gelişimi, güvenliği gibi unsurları değerlendirir. Mahkeme, çocuğun hangi ebeveynle birlikte yaşamasının, kiminle sıkça görüşmesinin veya iletişim kurmasının daha uygun olduğuna karar verir. Tedbir kararı, çocuğun ihtiyaçlarına ve çıkarlarına yönelik geçici bir düzenleme sağlar ve dava hakkında kesin bir karar verilene kadar geçerlidir.
Yukarıda görüldüğü üzere boşanma davasında kadının pek çok hakkı bulunmaktadır. Ancak bu hakların hepsini bilmek ve takip edebilmek kişinin kendisinin yapabileceği birşey değildir. Bu nedenle alanında uzman bir boşanma avukatından yardım ve danışmanlık almak faydalı olacaktır. Bu bağlamda konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Aile Hukuku Avukatı ve Bursa Boşanma Avukatı Av.İrfan Şengül’e, info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.