Ayrılık Nedir?
Toplumumuzda, “boşanma” ve “ayrılma” terimleri genelde birbirinin yerine kullanılsa da; aslında bu kelimeler hukuken birbirinden farklı kavramlardır. Bir evliliğin boşanma ile sonuçlanması artık o evliliğin tüm hükümleriyle birlikte sona ermiş olması anlamına gelir. Oysa ayrılık halinde evlilik hukuken devam etmektedir ancak sadece fiili beraberliğe bir süre ara verilmiştir. Hüküm ve sonuçları açısından son derece farklı olan bu iki kavramı karıştırmamak için alanında uzman bir boşanma avukatından yardım almak faydalı olacaktır. Boşanma ve ayrılık davalarıyla ilgili tüm sorularınızı Bursa Avukat ve Bursa Aile Hukuku Avukatı Av. İrfan Şengül’e sorabilirsiniz.
Ayrılık Davasının Nedenleri Nelerdir?
Medeni Kanunumuzda boşanma sebepleri maddeler halinde sayılmış ve ayrılık davası için de aynı nedenlerin geçerli olduğu belirtilmiştir. Bu sebepler şunlardır:
- Zina
- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
- Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
- Terk
- Akıl hastalığı
- Evlilik birliğinin sarsılması
Yukarıda sayılan nedenlerden birisinin veya bir kaçının varlığı halinde boşanma davası açılabilir. Bununla birlikte TMK md. 167’ye göre boşanma davası açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma, dilerse ayrılık isteyebilir. Bu cümleden de açıkça anlaşılacağı üzere ayrılık davası açmak isteyen tarafın öncelikle boşanma davası açma hakkının bulunması gerekmektedir. Yani boşanma davası açma hakkı olan kişinin önünde iki seçenek bulunmaktadır: Boşanma davası açmak veya ayrılık davası açmak. Ancak burada çok önemli bir nüans bulunmaktadır. Eğer boşanma davası açma hakkı olan eş boşanma davası açarsa, dava sonunda hakim ortak hayatın yeniden kurulması olasılığı görürse boşanma yerine ayrılık kararı da verebilir. Aksi takdirde talebe uygun olarak boşanma kararı verir. Diğer yandan eğer boşanma davası açma hakkı olan eş ayrılık davası açarsa, dava sonunda hakim artık boşanma kararı veremez, davayı kabul edecekse sadece ayrılık kararı verebilir.
Ayrılık Süresi Ne Kadardır?
Ayrılık kararı, TMK md. 171 gereğince, 1 yıldan 3 yıla kadar bir süre için verilebilir. Mahkeme, bu sürelerin dışına çıkıp, örneğin 6 ay veya 4 yıl gibi sürelerle ayrılığa karar veremez. Süre bitince ayrılık durumu kendiliğinden sona erer.
Ayrılık Kararının Sonuçları Nelerdir?
Ayrılık kararı verildikten sonra evlilik birlikteliği, boşanma kararında olduğunun aksine, hukuken devam etmektedir. Sadece eşler birbirlerinde ayrı yaşamaya başlamaktadırlar. Bu sebeple eşler bir başkasıyla evlenemezler. Evlilikleri sona ermediği için birbirlerine karşı olan sadakat mükellefiyetleri de devam eder. Kadın eş, erkek eşin soyadını taşımaya devam eder. Ayrılık süresi içinde eğer ölüm vaki olursa eşler birbirlerinin mirasçısı olurlar.
Ayrılık Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Ayrılık davasında görevli mahkeme, tıpkı boşanma davalarında olduğu gibi aile mahkemesidir. Yetkili aile mahkemesi ise eşlerin son 6 ay süreyle birlikte ikamet ettikleri yer mahkemesidir.
Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Aile Hukuku Avukatı Av.İrfan Şengül’e ayrılık davalarıyla ilgili tüm sorularınızı yöneltmek için info@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.