Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

 

Evliliğin başlangıcındaki umutlar ve beklentiler, zamanla gerçeklikle çatışabilmekte ve evlilik birliği beklenmedik zorluklarla karşılaşabilmektedir. Bu nedenle insan ilişkilerinin karmaşıklığı ve değişkenliği, bazı çiftleri zamanla evliliklerini sonlandırmaya yönlendirebilmektedir. İşte bu noktada boşanma, hayatların yönünü değiştiren, duygusal olarak zorlayıcı ancak bazen kaçınılmaz bir süreç haline gelir. Boşanma, sadece iki kişinin evlilik bağlarını resmi olarak sonlandırmakla kalmaz, aynı zamanda birçok duygusal, maddi ve sosyal etkiyi de beraberinde getirir. Nitekim boşanmak isteyen çiftlerin çözmeleri gereken bir dizi sorun vardır. Malların paylaşılmasından çocukların velayetinin kimde kalacağına ve nafaka miktarına kadar uzlaşılması gereken pek çok konu mevcuttur. Bu nedenle boşanma yoluna giren bir kişinin alanında uzman bir boşanma avukatından hukuki destek ve danışmanlık alması çok önemlidir.

Bursa Avukat ve Bursa Boşanma Avukatı olarak genel anlamda Aile Hukukunun konusuna giren tüm alanlarda, özel anlamda ise Boşanmanın hüküm ve sonuçları konusundaki tüm sorularınızı Bursa Boşanma Avukatı  Av. İrfan Şengül’e sorabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Hukukumuzda boşanma davası, çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası şeklinde iki farklı türde açılabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında, taraflar boşanmanın hüküm ve sonuçları konusunda tam bir murabakat halindedirler, ancak çekişmeli boşanma davasında taraflar arasında anlaşma sağlanamamıştır. Anlaşmalı boşanma bu nedenle süreç daha hızlı ve daha düşük maliyetlidir, çünkü mahkeme kararına varmak için daha az mücadele vardır. Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen çiftler bu konuda  anlaşmalı boşanma protokolü adı verilen bir belge hazırlayıp birlikte imza altına alırlar. Sonrasında bu protokolü dava dilekçelerinin ekine ekleyerek Aile Mahkemesine boşanma talebiyle başvururlar. Mahkeme uygun bir günde duruşma yapar ve tarafları dinleyip boşanma kararını açıklar. Kısaca açıklandığı gibi anlaşmalı boşanma yolu çekişmeli boşanmaya göre oldukça kolaydır. Çekişmeli boşanmada ise taraflar, boşanma koşulları konusunda anlaşmazlık içindedir. Örneğin mal paylaşımı, nafaka, çocukların velayeti gibi konularda taraflar arasındaki anlaşmazlık mahkemece giderilecektir. Dolayısıyla taraflar arasında bir çekişme vardır. Bu şekilde açılacak davalarda hukuki süreç daha uzun sürer ve daha yüksek maliyetlidir, çünkü taraflar arasında mahkemede çözülmesi gereken konularda anlaşmazlık vardır. Mahkeme, tarafların durumunu değerlendirir ve kararı kendisi verir. Bu süreç, tarafların duygusal ve maddi olarak daha fazla çaba sarf etmelerine neden olabilir.

Anlaşmalı Boşanma Nedenleri Nelerdir?

Hukukumuzda boşanma nedenleri özel boşanma sebepleri ve genel boşanma sebepleri olarak ikiye ayrılır. Buna göre özel boşanma nedenleri; zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme ve akıl hastalığıdır. Genel boşanma nedeni ise evlilik birliğinin sarsılmasıdır. Boşanma davası açmak isteyen bir kişi kanundaki boşanma nedenlerinden birisine dayanmak zorundadır. Buna göre özel boşanma nedenlerinden birisi ile açılmayan boşanma davası genel boşanma nedeni olan evlilik birliğinin sarsılması sebebi ile açılmış sayılır. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması ifadesi halk arasında şiddetli geçimsizlik olarak adlandırılmaktadır.

Özel boşanma sebepleri ile açılacak davalar çekişmeli boşanma davalarıdır. Anlaşmalı boşanma davası ise genel boşanma nedeni olan evlilik birliğinin sarsılması sebebi ile açılabilmektedir.

Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir?

Burada en önemli şart süre koşuludur. Anlaşmalı boşanma kararının verilebilmesi için evliliğin en az bir yıl sürmüş olması gerekmektedir. Hakim, boşanma protokolleri ile anlaşmalı olarak boşanmak isteyen tarafları dinleyecek ve boşanma iradelerini serbestçe açıkladıklarına ve boşanmanın mali sonuçları ile çocuklarla ilgili tarafların aldıkları kararların uygun olduğuna kanaat getirirse boşanma kararını açıklayacaktır. Hakim yapacağı incelemede eğer gerekli görürse tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada değişiklik yapabilir.

Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur.

Sonuç olarak, boşanmak isteyen kişiler arasındaki evlilik birlikteliği en az bir yılı tamamlamış ise ve taraflar arasında ayrılığa dair hiçbir uyuşmazlık yoksa anlaşmalı bir şekilde boşanmalarının önünde bir engel yoktur. Bunun için anlaşmalı boşanma protokollerini hazırlayıp müştereken imzalamaları ve bu anlaşmayı kabul ettiklerini mahkemede sözlü olarak beyan etmeleri halinde tek celsede boşanma kararının alınması mümkün olacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Hangi Mahkeme Açılır?

Anlaşmalı boşanma davalarında görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Taraflardan biri tarafından yetkisiz mahkemede açılan boşanma davasına diğer eş tarafından yetki itirazı olmazsa yetkisiz mahkemede de boşanma davası görülebilir.

Anlaşmalı boşanma konusunda en önemli husus boşanma protokolünün tam ve doğru bir şekilde hazırlanmasıdır. İlerde herhangi bir hak kaybı olmaması açısından boşanma sürecine girmek isteyen kişilerin alanında uzman bir boşanma avukatından danışmanlık almaları faydalı olacaktır. Bu bağlamda konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için Bursa’da faaliyet gösteren Bursa Aile Hukuku Avukatı ve Bursa Boşanma Avukatı Av.İrfan Şengül’einfo@avirfansengul.com e-mail adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön
×
Tasarım: Bursa Web Tasarım